Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 200 liści wiśni
- 2 litry wody (8 szklanek)
- 1 litr spirytusu rektyfikowanego 95%
- 1 i 1/4 kg cukru
- 2 cytryny
Oczyszczone, przepłukane zimną wodą owoce aronii zamrażam na 2 dni. Mrożenie owoców spowoduje, że szybciej puszczą sok i będą mniej cierpkie.
Zamrożone owoce umieszczam w dużym garnku, dokładam świeżo zerwane i przepłukane liście wiśni i dodaję ½ litra wody (2 szklanki) . Garnek przykrywam i gotuję zawartość około 15 minut.
Odstawiam garnek na blacie kuchni na 12 godzin (nie trzeba chować do lodówki).
Po tym czasie odlewam sok do osobnego naczynia. (może być duży słój) Do soku dodaję wyciśnięty z cytryn sok.
Z garnka, w którym są owoce usuwam liście wiśni. Do owoców aronii wsypuję cukier dolewam 1 i ½ litra wody (6 szklanek). Całość gotuję to momentu, aż cały cukier się rozpuści. Po zagotowaniu czekam aż się przestudzi i zlewam sok przez sito, dolewam do odłożonego wcześniej soku. Odcedzone owoce aronii wyrzucam.
Do syropu z aronii dolewam spirytus. Mieszam. Całość trzeba jeszcze przefiltrować.
Komentarze
Prześlij komentarz