Składniki:
- 5 jajek większego rozmiaru (L) lub 6 mniejszego rozmiaru (S/M)
- 250 g margaryny do pieczenia
- 1 szklankę cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek, wybieram twarde, kwaśne
- cukier waniliowy
cukier puder do posypania ciasta
Jabłka obrać, usunąć środek z pestkami, pokroić w kostkę. Dusić w rondelku ok 15 min. Dodać cukier waniliowy, wymieszać i odstawić.
Ciasto.
Margarynę rozpuścić. Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i pomału wlać roztopioną, gorącą margarynę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180℃.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i wylać pozostałe ciasto na wierzch. Piec 40 - 45 minut w 180℃. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz