Blok czekoladowy


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g masła (w sklepach są kostki po 200 g i po 250 g)
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • oraz: herbatniki, wafle, batoniki (wg uznania) bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, kandyzowane owoce itp., (wg uznania i swoich smaków) 
Mleko, cukier, masło i kakao podgrzać w garnku, aż składniki się połączą. Podgrzewać pomału, często mieszając. Pilnować, żeby masa się nie zagotowała. 

Garnek zdjąć z palnika i miksując dodawać stopniowo mleko w proszku. Miksować do chwili, aż powstanie jednolita masa.
Do masy wsypujemy bakalie i połamane herbatniki.

Przełożyć masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny.  Dno formy u mnie ma 27 x 8 cm, rozszerza się ku górze do 30 x 12 cm.  

Komentarze