Paszteciki wigilijne

    Paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną i grzybami. 

    Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 50 g masła
  • 2 jajka (1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania pasztecików)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • kminek, czarnuszka, sezam, majeranek, oregano, itp - według uznania - do posypania pasztecików

    Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju 
  • sól, pieprz do smaku

    Farsz
Można go zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki.  
Grzyby wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin na namoczenia. Gotować w wodzie w której się moczyły około 20 minut. Odcedzić grzyby od wywaru. wywar zlać do naczynia, jest idealny do gotowania w nim kapusty. Grzyby drobno pokroić.

Kapustę odcisnąć. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać lekko wodą. Posiekać na drobno i zalać wywarem z grzybów. Gdy płynu jest mało, można uzupełnić do poziomu kapusty w garnku - nie więcej. Gotować do miękkości.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Podsmażoną cebulę i grzyby dodać do kapusty, wymieszać i ponownie zagotować, bez przykrywania garnka. Całość przełożyć na większą patelnię i przesmażyć, nadmiar wody odparuje, a składniki się przyrumienią. Farsz doprawić solą i pieprzem.  

    Ciasto
W misce wymieszać rozkruszone drożdże z ¼ szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Do rozczynu dodać pozostałe składniki: resztę mąki, resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajko, roztopione i wystudzone masło, sól. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę delikatnie i krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat lub prostokąt, pociąć na szerokie paski. Wzdłuż każdego paska nałożyć farsz, zostawiając wolne brzegi.  Zlepić brzegi ciasta - powstanie rulon w farszem w środku. Rulon pokroić po skosie na odcinki ok 5 cm. Paszteciki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać dowolnymi przyprawami np. oregano, majeranek. 
Piec 20 -25 minut w temp. 190℃.

Komentarze