Pierniczki świąteczne


Za namową córki i przy jej pomocy - zwłaszcza artystycznym wkładzie powstały te oto świąteczne pierniczki. Przepis jest prosty. Pierniczki są mięciutkie, więc na pewno posmakują dzieciom. 

Czas pieczenia: ok 12 minut.
Temperatura pieczenia 170℃.
Czas przechowywania: tydzień.
Można jeść po upieczeniu 😊.

Składniki:
  • 150 g masła 
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie (20 g) przyprawy do piernika
  • ½ kg mąki pszennej (3 szklanki)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 4 żółtka jajek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

W rondelku umieść masło, miód, kakao i przyprawę do piernika. Mieszając podgrzewaj składniki do czasu rozpuszczenia się masła. Rondelek z masą odstaw na bok do przestudzenia.


Do miski wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, dodaj żółtka i śmietanę. Na końcu wlej przestudzoną słodką masę z rondelka. Może być lekko ciepła, ale nie gorąca!



Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 5 godzin. Masa może wydawać się za rzadka, ale po schłodzeniu zmieni konsystencję. Można robienie pierniczków rozłożyć na dwa dni, wieczorem zrobić ciasto i zostawić w lodówce na całą noc, a następnego dnia zrobić pierniczki. 

Stolnicę posyp mąką. Nie wałkuj od razu całego ciasta, tylko oderwij kawałek i rozwałkuj go na grubość ok 6 mm. Foremkami wycinaj kształty. Powtarzaj czynność.

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Pierniczki układaj w odstępach, ponieważ podczas pieczenia rosną. Każdą partię piecz ok 12 minut w temp. 170℃. Po upieczeniu od razu wyjmij i ostudź na kratce.


Wesołych Świąt !

Komentarze