Za namową córki i przy jej pomocy - zwłaszcza artystycznym wkładzie powstały te oto świąteczne pierniczki. Przepis jest prosty. Pierniczki są mięciutkie, więc na pewno posmakują dzieciom.
Czas pieczenia: ok 12 minut.
Temperatura pieczenia 170℃.
Czas przechowywania: tydzień.
Można jeść po upieczeniu 😊.
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g płynnego miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie (20 g) przyprawy do piernika
- ½ kg mąki pszennej (3 szklanki)
- pół szklanki cukru
- pół szklanki śmietany 18%
- 4 żółtka jajek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do miski wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, dodaj żółtka i śmietanę. Na końcu wlej przestudzoną słodką masę z rondelka. Może być lekko ciepła, ale nie gorąca!
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 5 godzin. Masa może wydawać się za rzadka, ale po schłodzeniu zmieni konsystencję. Można robienie pierniczków rozłożyć na dwa dni, wieczorem zrobić ciasto i zostawić w lodówce na całą noc, a następnego dnia zrobić pierniczki.
Stolnicę posyp mąką. Nie wałkuj od razu całego ciasta, tylko oderwij kawałek i rozwałkuj go na grubość ok 6 mm. Foremkami wycinaj kształty. Powtarzaj czynność.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Pierniczki układaj w odstępach, ponieważ podczas pieczenia rosną. Każdą partię piecz ok 12 minut w temp. 170℃. Po upieczeniu od razu wyjmij i ostudź na kratce.
Wesołych Świąt !

Komentarze
Prześlij komentarz