Zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków to u mnie podstawa barszczu wigilijnego. Zakwas zawiera cenne składniki odżywcze i po rozcieńczeniu z wodą można go pić. a buraczki z zakwasu można wykorzystać np. do sałatki.


Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 7 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • woda ok 1,5 litra ( 5-6 szklanek)
  • 1 kromka razowego chleba (opcjonalnie)
Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Włożyć do wyparzonego słoja lub kamiennego garnka na przemian z przyprawami: czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. 
Zalać letnią przegotowaną wodą z dodatkiem soli, tak, aby przykryć buraki.
Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba, jeśli chcemy przyspieszyć proces fermentacji. Zakwas można zrobić bez chlebka.
Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 5-6 dni.
Przed użyciem wyjąć chlebek, zakwas przecedzić. Rozlać do wyparzonych buteleczek, przechowywać w lodówce, lub w ciemnym, zimnym miejscu do 2 tygodni.

Komentarze