Kapuśniak


Składniki:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • kawałek kiełbasy np. myśliwskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 większych ziemniaków
  • duża cebula
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, cukier, sól
Do garnka wlać wodę 2,5 litra i dodać pokrojoną w marchewkę oraz pietruszkę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać lekko przepłukaną i pokrojoną kapustę (jeśli lubisz kwaśniejszą zupę wystarczy tylko dobrze odcisnąć sok), wsypać kminek i majeranek. Gotować na niewielkim ogniu. 

Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w większą kostkę lub w talarki i przesmażyć na patelni. Całość dodać do gotującej się zupy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. 

Zupę można posypać natką pietruszki.

Komentarze