Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 200 g wędzonego boczku
- kawałek kiełbasy np. myśliwskiej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 większych ziemniaków
- duża cebula
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, cukier, sól
Do garnka wlać wodę 2,5 litra i dodać pokrojoną w marchewkę oraz pietruszkę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać lekko przepłukaną i pokrojoną kapustę (jeśli lubisz kwaśniejszą zupę wystarczy tylko dobrze odcisnąć sok), wsypać kminek i majeranek. Gotować na niewielkim ogniu.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w większą kostkę lub w talarki i przesmażyć na patelni. Całość dodać do gotującej się zupy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem, cukrem i ewentualnie solą.
Zupę można posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz