Surówka z pora, marchewki i jabłka


Smaczna surówka do obiadu.

Składniki:
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • sól, pieprz

 Z łodygi pora odkroić zieloną część i korzeń oraz zdjąć wierzchnie liście. Warzywo umyć i pokroić w  półplasterki. Por będzie łagodniejszy i miększy w smaku jeśli przelejemy go wrzątkiem. 

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z jabłka odlać sok.
Dodać majonez i śmietanę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Śmietanę można zastąpić gęstym, naturalnym jogurtem.

Jeśli jabłka pochodzą z naszego ogrodu lub kupimy je z pewnego źródła to nie obieramy ich ze skórki, gdyż znajduje się w niej wiele cennych składników.

Komentarze