Smaczna surówka do obiadu.
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 por
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Z łodygi pora odkroić zieloną część i korzeń oraz zdjąć wierzchnie liście. Warzywo umyć i pokroić w półplasterki. Por będzie łagodniejszy i miększy w smaku jeśli przelejemy go wrzątkiem.
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z jabłka odlać sok.
Dodać majonez i śmietanę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Śmietanę można zastąpić gęstym, naturalnym jogurtem.
Jeśli jabłka pochodzą z naszego ogrodu lub kupimy je z pewnego źródła to nie obieramy ich ze skórki, gdyż znajduje się w niej wiele cennych składników.
Komentarze
Prześlij komentarz