Ciasto z kaszy manny


 "Chyba smakowało Ci ciasto z kaszy manny, zrobimy?" - córka po poplamionych kartkach w moim starym przepiśniku poznała, że często z tego przepisu korzystałam. 

Blacha 25 x 36

Składniki:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna lub masło
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych
  • 1-3 paczki herbatników (w sklepach są różnej wielkości opakowania, ma być tyle ciastek, aby starczyło na wyłożenie dna blachy i przykrycie masy z kaszy manny)
Mleko wlać do garnka, dodać margarynę (lub masło) i cukier. Po rozpuszczeniu składników, kiedy mleko zaczyna się gotować dodać cukier waniliowy, kakao i wiórki kokosowe. Zmniejszyć ogień na palniku i mieszając powoli wsypać kaszę mannę. Cały czas mieszając, gotować około 3 minut. 
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników. Gorącą masę wyłożyć na ciastka, równo ją rozprowadzając. Od razu przykryć warstwą herbatników. Odstawić ciasto do wystudzenia. Po wystudzeniu można polać czekoladą lub zostawić jak jest. 
Można się bawić, np. dodatkową warstwę ciastek dać w środek i zrobić dwie warstwy: jasną i ciemną. Można zrobić w mniejszej formie, ciasto będzie wtedy wyższe. Można dodać do masy garść np. rodzynek.

Komentarze