Sernik

    Blaszka 25 x 36

Składniki:
    Ciasto:
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • olejek cytrynowy lub pomarańczowy
  • 1 - 2 łyżki kakao 
    Masa serowa:
  • 1 kg sera białego zmielonego (może być z wiaderka)
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 250 g cukru 
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
Ciasto
Masło z cukrem utrzeć do białości. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać kilka kropli olejku, a na koniec ubitą z białek pianę.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kakao.

Masa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

Masę serową wylać na ciasto. Piec około 1 godziny w temp. 180℃.



Komentarze