Blaszka 25 x 36
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- olejek cytrynowy lub pomarańczowy
- 1 - 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera białego zmielonego (może być z wiaderka)
- 7 jajek
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
Ciasto
Masło z cukrem utrzeć do białości. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać kilka kropli olejku, a na koniec ubitą z białek pianę.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kakao.
Masa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Masę serową wylać na ciasto. Piec około 1 godziny w temp. 180℃.
Komentarze
Prześlij komentarz