Blaszka 25 x 36.
- 1,5 - 2 kg jabłek
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na ok 30 minut. Starte jabłka lekko odcisnąć i odlać nadmiar soku. Dodać cynamon. Gdyby jabłka były bardzo soczyste dodać 2-3 łyżki kaszy manny.
kruszonka:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sypkie składniki wymieszać, dodać zimne masło lub margarynę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruszonkę. Teraz można zrobić pianę.
piana:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej.
Włączyć piekarnik na 180℃.
Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wsypać 2/3 kruszonki, lekko ją ugnieść palcami lub łyżką. Na kruszonkę wyłożyć jabłka, na jabłka pianę z białek, a na pianę resztę kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnik. Piec 50 - 55 minut w temp.180℃.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz