Szarlotka na kruszonce


Ta szarlotka nie dość że jest smaczna, to jeszcze szybka i prosta w wykonaniu. Ta, ze zdjęcia jest zrobiona z 1,5 kg jabłek Champion. Są to jabłka o wyjątkowym aromacie, soczyste, lekko kwaśne i bardzo słodkie - dajemy mniej cukru. 
Blaszka 25 x 36. 
  • 1,5 - 2 kg jabłek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na ok 30 minut. Starte jabłka lekko odcisnąć i odlać nadmiar soku. Dodać cynamon. Gdyby jabłka były bardzo soczyste dodać 2-3 łyżki kaszy manny.

kruszonka:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sypkie składniki wymieszać, dodać zimne masło lub margarynę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruszonkę. Teraz można zrobić pianę.

piana:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej.

Włączyć piekarnik na 180℃. 
Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wsypać 2/3 kruszonki, lekko ją ugnieść palcami lub łyżką. Na kruszonkę wyłożyć jabłka, na jabłka pianę z białek, a na pianę resztę kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnik. Piec 50 - 55 minut w temp.180℃.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Komentarze