Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 80 g miękkiego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g jagód
- 30 g cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 50 g. mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g zimnego masła
1 roztrzepane jajko do smarowania bułek
Składniki na kruszonkę zagnieść i odstawić do lodówki.
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać dwie łyżki cukru i rozmieszać do jednolitej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić na bok.
Roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
Podgrzać lekko mleko.
Do miski z drożdżami wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, cukier waniliowy, dodać żółtka, letnie mleko i wystudzone roztopione masło. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Stolnicę oprószyć mąką, wyrośnięte ciasto przełożyć na blat stolnicy, lekko go przeturlać i podzielić na ok 11 - 12 części - tyle będzie bułek. Uformować kulki, umieścić na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.
W tym czasie można wyłożyć papierem do pieczenia blachę.
Wyjąć z lodówki przygotowaną kruszonkę.
Przygotować jagody. Do miski wsypać jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć jagody, zlepić brzegi ciasta, formując bułki. Jagodzianki odkładać na blachę. Posmarować wierzch bułek rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Bułki odstawić do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piec ok 20-22 minut w temp. 180℃ góra - dół.
Wcześniejszy post (2014) ➪ Jagodzianki
Komentarze
Prześlij komentarz