Jagodzianki z kruszonką

 

Składniki na ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 80 g miękkiego masła 
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 400 g jagód
  • 30 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 50 g. mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 40 g zimnego masła
    1 roztrzepane jajko do smarowania bułek

Składniki na kruszonkę zagnieść i odstawić do lodówki.

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać dwie łyżki cukru i rozmieszać do jednolitej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić na bok. 
Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. 
Podgrzać lekko mleko. 
Do miski z drożdżami wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, cukier waniliowy, dodać żółtka, letnie mleko i wystudzone roztopione masło. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 

Stolnicę oprószyć mąką, wyrośnięte ciasto przełożyć na blat stolnicy, lekko go przeturlać i podzielić na ok 11 - 12 części - tyle będzie bułek. Uformować kulki, umieścić na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. 

W tym czasie można wyłożyć papierem do pieczenia blachę. 
Wyjąć z lodówki przygotowaną kruszonkę. 
Przygotować jagody. Do miski wsypać jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. 

Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć jagody, zlepić brzegi ciasta, formując bułki. Jagodzianki odkładać na blachę. Posmarować wierzch bułek rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.  Bułki odstawić do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piec ok 20-22 minut w temp. 180℃ góra - dół.


        Wcześniejszy post (2014) ➪  Jagodzianki

Komentarze