Gofry


Gofry - smak lata, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, oprószone cukrem pudrem, z dżemem lub z bitą śmietaną i owocami. Zbieram ostatnie w tym roku borówki z krzaków i pieczemy z córką gofry. Przepis idealny do mojej dwudziestoparoletniej gofrownicy o mocy zaledwie 700 W. 
 
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 125 g oleju
  • 190 ml wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczam w misce. Miksuję mikserem całość. Ciasto musi być o konsystencji gęstej śmietany. Ciasta nie odstawiamy na bok, żeby nie utraciło pęcherzyków powietrza. Tylko przed pieczeniem pierwszej partii gofrów można lekko nasmarować płytki urządzenia olejem. Włączyć gofrownicę, aby się dobrze nagrzała. Na rozgrzaną formę łyżką wazową lub stołową nakładam porcje ciasta. Smażę, aż będą odchodzić od formy i ładnie się zrumienią. Musicie poznać swój sprzęt, czas pieczenia u mnie to ok 8 minut. Podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy zbyt często. Po pierwszych gofrach ocenicie jakiego czasu pieczenia wymagają.
Upieczone gofry wykładam na kratkę. Wówczas zachowają swoją kruchość, a o to nam właśnie chodzi. 

Komentarze