Jabłecznik z budyniem


    Blaszka 25 x 35, może być mniejsza, wówczas ciasto będzie wyższe niż na zdjęciu.
    Szklanka 250 ml

Składniki:
  • 450 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • szklanka cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek (może być więcej)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (opakowania po 40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • kilak łyżek bułki tartej
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i masło dokładnie posiekać siekaczką. Dodać jajko, żółtka i śmietanę. Dokładnie połączyć składniki, zagnieść w kulę. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. 
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Budynie ugotować z 4 łyżkami cukru.
Na blaszkę wyścielaną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta, nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą. Wyłożyć pokrojone jabłka. Jak ktoś lubi cynamon, można posypać nim jabłka. Na jabłka wylać gorący budyń. Na budyń wyłożyć pozostałą część ciasta (zetrzeć na tarce, podrobić palcami lub rozwałkować). 
Piec w temperaturze 200℃ ok. 45 minut. Całkowicie ostudzić.

Komentarze