Sałatka zimowa z ogórków, papryki, marchewki i cebuli. W soku własnym, bez zalewy, bez octu.
Z podanych niżej składników wychodzi 5 - 6 słoików, w zależności od rozmiaru. U mnie 5 różnej wielkości słoików (jak na zdjęciu).
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka estragonu
- 2 listki laurowe
Marchewkę i cebulę obrać, paprykę oczyścić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Warzywa umieścić w misce, dodać posiekany czosnek, miód, sól, pieprz, liście laurowe i estragon. Dokładnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć do dużego słoja lub glinianego garnka. Ubić, przykryć talerzykiem i odstawić na 2 - 3 dni.
Sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz