Sałatka na zimę


Sałatka zimowa z ogórków, papryki, marchewki i cebuli. W soku własnym, bez zalewy, bez octu. 
Z podanych niżej składników wychodzi 5 - 6 słoików, w zależności od rozmiaru. U mnie 5 różnej wielkości słoików (jak na zdjęciu).

Składniki:
  • 1 kg ogórków
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg papryki czerwonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka estragonu
  • 2 listki laurowe 
Marchewkę i cebulę obrać, paprykę oczyścić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. 

Warzywa umieścić w misce, dodać posiekany czosnek, miód, sól, pieprz, liście laurowe i estragon. Dokładnie wymieszać.

Sałatkę przełożyć do dużego słoja lub glinianego garnka. Ubić, przykryć talerzykiem i odstawić na 2 - 3 dni.  

Sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Komentarze