Murzynek


Smaczne ciasto do tego proste wykonanie to przepis, do którego się wraca. 

Blaszka: użyłam dzisiaj 24 x 28 i ciasto jak na zdjęciu powyżej wyszło wysokie, ale piekę też na blaszce 25 x 36, wówczas mam niższe ciasto i mogę pokroić na więcej kawałków.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 pełne łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • opcjonalnie solidna garść suszonej żurawiny
Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki oprócz żurawiny umieścić w misce i zmiksować mikserem. Na koniec dodać żurawinę i wymieszać szpatułką. 

Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec w 180℃ bez termoobiegu, góra-dół ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Dekoracja wg uznania, ja zrobiłam polewę czekoladową, ale można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Komentarze