Smaczne ciasto do tego proste wykonanie to przepis, do którego się wraca.
Blaszka: użyłam dzisiaj 24 x 28 i ciasto jak na zdjęciu powyżej wyszło wysokie, ale piekę też na blaszce 25 x 36, wówczas mam niższe ciasto i mogę pokroić na więcej kawałków.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- opcjonalnie solidna garść suszonej żurawiny
Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki oprócz żurawiny umieścić w misce i zmiksować mikserem. Na koniec dodać żurawinę i wymieszać szpatułką.
Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec w 180℃ bez termoobiegu, góra-dół ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Dekoracja wg uznania, ja zrobiłam polewę czekoladową, ale można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz