- 1 kg buraków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 80 g suszonych grzybów prawdziwków
- sok z 1 cytryny
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, cukier
- zakwas z buraków (link do przepisu na dole)
1. Grzyby umyć, namoczyć na 8 godzin i ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
2. Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry.
3. Cebule obrać i przekroić. Warzywa obrać i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą
4. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
5. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać zakwas z buraków w proporcji 1:1.
6. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Podawać z uszkami, link do przepisu poniżej.
Komentarze
Prześlij komentarz