Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków.
  • 1 kg buraków 
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule 
  • 80 g suszonych grzybów prawdziwków
  • sok z 1 cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, cukier
  • zakwas z buraków (link do przepisu na dole)

1. Grzyby umyć, namoczyć na 8 godzin i ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. 
2. Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry.
3. Cebule obrać i przekroić. Warzywa obrać i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać        wodą
4. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
5. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać zakwas z buraków        w proporcji 1:1. 
6. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. 

Podawać z uszkami, link do przepisu poniżej.

Komentarze